- La Generalitat de Catalunya i el Consell General de Graduats Socials d’Espanya estan treballant per intentar reduir la sobrecàrrega de treball que estan patint els graduats i les graduades socials
- Pel que fa als becaris, és important destacar que les empreses poden tenir el 95% de bonificació per acollir persones en pràctiques, independentment si són curriculars o extracurriculars
El Col·legi de Graduats Socials de Barcelona, Girona i Lleida (CGSB) ha organitzat les IX Jornades Laboralistes sobre el Dret del Treball i la Seguretat Social. Montserrat Cerqueda, degana del CGSB, ha estat l’encarregada d’inaugurar les jornades. Durant la seva ponència, ha posat el focus en l’augment de l’SMI i de com això pot afectar el mercat laboral. “És evident que Espanya és ambiciosa amb la seva normativa laboral i vol estimular la pujada de salaris a través de la legislació, però no sabem si aquestes mesures afavoriran la contractació de personal o afegiran més feina a les persones treballadores que formen part de les plantilles actuals per la impossibilitat d’assumir nous costos per part de les pimes”, ha assegurat la degana.
A la inauguració de les IX Jornades Laboralistes, Enric Vinaixa, secretari de Treball de la Generalitat de Catalunya, també ha destacat que “si el problema de la sequera es torna més greu, el paper dels graduats i graduades socials serà fonamental per ajudar les empreses a adaptar-se a les noves normatives que poden sorgir”. A més, Vinaixa ha explicat que la Generalitat de Catalunya continua treballant per facilitar la feina del graduat social.
Per la seva banda, Alfonso Hernández, secretari general del Consell General de Graduats Socials d’Espanya, ha remarcat la importància de la formació. Les normatives laborals estan en constant actualització, així que és imprescindible que des dels Col·legis provincials es promoguin cursos i jornades que posin èmfasi en les novetats. Abans d’acabar la seva intervenció, Hernández ha comentat que el Consell General està representant, gestionant i negociant amb les administracions per intentar reduir la sobrecàrrega de treball que estan patint els graduats i les graduades socials.
Carlos Hugo Preciado, lletrat coordinador del Gabinet Tècnic del Tribunal Suprem (Àrea Social), ha explicat l’evolució que ha patit la conciliació de la vida familiar, personal i laboral. El Reial Decret llei 5/2023 ha comportat canvis interessants en aquesta matèria com la prohibició per discriminació (discapacitat, sexe, gènere…), l’ampliació d’alguns drets relatius al descans setmanal, festes i permisos i l’absència en el lloc de feina per causes majors, entre altres.
Sebastián Moralo, magistrat de la Sala IV del Tribunal Suprem, durant la seva intervenció a les IX Jornades Laboralistes ha parlat sobre les modificacions substancials de les condicions del treball. En aquest sentit, ha remarcat que el dret laboral no és tan rígid com el fan veure. “Existeixen normes de flexibilitat suficients per adaptar-nos a les empreses i utilitzar-les com a eina de gestió”, ha afirmat el magistrat. Abans de finalitzar la seva ponència, Moralo ha emfatitzat que qualsevol modificació substancial es pot recórrer dintre dels pròxims 20 dies a la presentació d’aquesta.
A la seva explicació, Antonio Benavides, graduat social i exinspector de Treball i Seguretat Social, ha destacat els canvis normatius en matèria de seguretat social per aquest any 2024. Pel que fa als becaris, és important destacar que les empreses poden tenir el 95% de bonificació per acollir persones en pràctiques, independentment si són curriculars o extracurriculars. D’altra banda, Benavides ha volgut matisar els canvis en la jubilació. La norma, actualment, marca que la jubilació ordinària és al cap de 66 anys i 6 mesos, però que augmentarà fins als 67 anys.
Finalment, Alicia Catalá, lletrada coordinadora del Gabinet Tècnic del Tribunal Suprem, ha tancat el primer dia de les IX Jornades Laboralistes analitzant les novetats jurisprudencials en l’àmbit de la Seguretat Social, on ha remarcat algunes de les principals sentències.