Bottini

Bottini - Agencia de comunicación corporativa
Fundació PIMEC, Opinió
Josep González, president de la Fundació PIMEC, va fer aquest article parlant sobre el burnout que poden patir les persones empresàries pel mitjà de comunicació PIME al Dia.

Burnout és una paraula importada que aquí a casa nostra hem traduït amb una expressió “síndrome del treballador cremat”, que des de la Fundació PIMEC hem ampliat, conceptualment, tot fent una derivada al burnout que pateix l’empresari i l’empresària. I té tota la raó de ser perquè aquesta síndrome psicològica, que neix de la tensió crònica producte de la interacció conflictiva entre la persona i la seva feina, afecta la presa de decisions empresarials. De fet, l’entorn actual de complexitat i incertesa, fins i tot amb situacions incomprensibles, comporta estats difícilment gestionables que poden arribar a afectar negativament la qualitat del procés de decisió, la marxa de la micro, petita i mitjana empresa, i la vida personal i familiar de la persona empresària.

Si ens endinsem en la definició de burnout, la doctora i professora titular de la Facultat de Psicologia de la Universitat de Barcelona Marina Romeo el concreta com un esgotament físic i mental crònic que va més enllà de l’estrès. A més, el relaciona amb tres símptomes: el primer, l’esgotament emocional, en què la persona “no pot amb la seva ànima”; el segon, la despersonalització, en què el subjecte deixa de veure l’altre com un individu; i el tercer, el sentiment de baixa utilització personal, en què l’afectat/ada té la sensació de ser poc útil.

Per la seva banda, el doctor Felip Miralles, director de Tecnologies de la Salut-Eurecat, planteja cinc situacions vinculades a la tecnologia que comporten burnout; el tecnoestrès, que és una sobrecàrrega de missatges a les xarxes socials; la tecnoinvasió, on l’individu perd la noció de frontera entre la vida laboral o empresarial i la personal; la tecnodificultat, que consisteix en l’actualització continuada en noves tecnologies; la tecnoincertesa, on mantenir-se al dia dels avenços és inassolible, i la tecnoinseguretat, que indueix a pensar que la tecnologia ens traurà la feina.

El doctor Benedikt Amann, coordinador de les Unitats de Psiquiatria i director de la Unitat d’Investigació Centre Fòrum, Parc de Salut Mar, IMIM, i professor associat de la UPF a Barcelona, subratlla que a l’hospital els arriben persones amb malalties somàtiques i depressió que han estat generades pel burnout.

Des de la Fundació PIMEC col·laborem amb l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques-IMIM en el projecte europeu MENTUPP, que té per objectiu millorar l’estrès de les persones empresàries i treballadores que formen part del col·lectiu de les micro, petites i mitjanes empreses, i amb el qual s’aconseguirà disposar d’una evidència científica de l’existència de malalties mentals en l’àmbit empresarial. El doctor Amann postula que aquí a casa nostra estem tan cremats com en altres països europeus, que l’estrès és bastant equilibrat ja que les crisis, com ara la Covid-19 o la guerra d’Ucraïna, afecten de la mateixa manera els diferents territoris. En la seva opinió, malauradament, a les empreses els costa reconèixer el problema de l’estrès i que l’ansietat i la depressió poden ser letals.